Opbouw van een motivatiebrief

Na je cv is je motivatiebrief aan een bedrijf het belangrijkste aspect van solliciteren bij een bedrijf. Hier zijn enkele tips voor een succesvolle motivatiebrief:

  • Opening: Geef duidelijk aan wat de reden is voor het schrijven van de brief, bijvoorbeeld deelname aan de in-house dag, een open sollicitatie of een sollicitatie naar een functie als trainee. Probeer eens om gelijk al motivatie te laten zien of een argument te geven. Bijvoorbeeld: ‘Omdat ik na mijn studie graag aan de slag wil als [functie] hoop ik langs te komen op de in-house dag van [naam bedrijf] zodat ik verder kennis kan maken met het vak.’
  • Vervolg met argumenten die aangeven dat jij een geschikte kandidaat voor de functie bent. Probeer weg te blijven van de standaardzinnen als ‘Ik ben communicatief vaardig.’ Overtuig liever met een kort voorbeeld van een ervaring uit je cv waaruit je communicatieve vaardigheden blijken. Let er ook goed op dat je wel relevante informatie geeft en aansluit op kwaliteiten en ervaringen die gevraagd worden in de vacaturetekst. 
  • Motiveer goed wat deze specifieke organisatie interessant maakt voor jou. Zeg dus niet ‘Ik zou graag bij jullie werken omdat jullie de grootste speler zijn in […]’ Want als dat hun slogan is weten ze dat heus wel. Schrijf liever wat daaraan interessant is voor jou. 
  • Afsluitende paragraaf: Wees zelfverzekerd zonder arrogant te klinken. Probeer positief te eindigen maar ga er ook niet van uit dat je al bent aangenomen. 

Kortom, gebruik de brief om de match te laten zien tussen jou en de organisatie.

Wil je meer tips krijgen? Kijk dan op de Career Toolkit van TU Delft Career Centre