Do’s en don'ts op een beursvloer

Ga jij alleen naar ‘De Delftse Bedrijvendagen’ om pennen en gadgets te scoren? Met een beetje voorbereiding kun je veel meer uit je bezoek halen:

 • Doe je huiswerk.
  De DDB website biedt een mooi overzicht van de aanwezige werkgevers. Lees dit om te zien wat ze doen. Bekijk ook hun websites voor meer informatie en check alvast of er interessante vacatures open staan.

 • Vraag niet wat een bedrijf doet.
  Laat met je openingszin zien dat je je huiswerk hebt gedaan. Want een stand binnen lopen met de vraag ‘Wat doen jullie?’ komt anders over dan ‘Op jullie site zag ik dat jullie XYZ doen wat volgens mij aansluit op mijn afstudeeronderzoek, zou ik je daar wat meer over mogen vragen?’. En je eerste indruk blijft nu eenmaal belangrijk.
 • Neem je cv mee maar dring het niet op. Geef het als het je gevraagd wordt of vraag bij een goed gesprek zelf of je het cv kunt meegeven of nasturen. 
 • Bedenk wat je wilt weten.
  Ook voor Nederlanders blijft de Nederlandse directheid en het schijnbare gebrek aan hiërarchie vaak lastig. ‘Bent u nu op zoek naar starters?’ is zelfs op een bedrijvenbeurs een te directe openingszin. En hoewel bedrijven vaak op zoek zijn naar ingenieurs die makkelijk een praatje maken, is het niet de bedoeling dat je enorm informeel en amicaal wordt met je gesprekspartner, ook niet als dat een jong uitziende recruiter is. Dit is immers je kans om te laten zien dat je een young professional bent die klaar is om kennis te maken met het werkveld.
 • Check wie je spreekt.
  Iedere bedrijfsvertegenwoordiger kan je helpen met antwoorden op je vragen, maar ze kunnen je niet allemaal helpen bij dezelfde vragen. Vraag je gesprekspartner wat ze doen bij het bedrijf, zodat je je vragen kunt afstemmen.
 • Bereid een pitch voor zodat je jezelf goed kunt introduceren. Natuurlijk wil je gesprekspartner weten welke studie je doet maar ook wie je daarbuiten bent. Voel je vrij dus ook iets over je sterke punten, interesses of mogelijk zelfs een hobby vertellen. Helemaal mooi is het als je je pitch kunt aanpassen op het bedrijf en gelijk kunt laten zien wat je interesseert in hun werk.
 • Wees beleefd & proactief.
  Rondlopen zonder je best te doen om iemand te benaderen kan betekenen dat je ook niemand spreekt. Dus stap op mensen af maar let op of je inbreekt bij een gesprek.
 • Dresscode? Suit up!
  Presenteer jouw professionele zelf. Trek iets aan dat je ook aan zou doen als je langs zou gaan op hun kantoor en laat je jas en propvolle tas of rugzak achter in de garderobe.

Voor tips kan je een kijkje nemen op de Career Toolkit van TU Delft Career Centre