De AIVD is een directoraat-generaal (dg) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en valt onder verantwoordelijkheid van de minister van BZK. De dienst is opgedeeld in drie directies en een centrale staf. Het managementteam van de AIVD bestaat uit de directeur-generaal (dg), de plaatsvervangend dg en de drie directeuren.
Leiding van de AIVD
• Directeur-generaal AIVD: Dhr. Drs. H.W.M. (Dick) Schoof
• Plv. directeur-generaal AIVD: Mw. mr. M.J. (Marja) Horstman
Centrale Staf
De centrale staf levert advies en ondersteuning aan het management en de organisatie op het gebied van politiek-bestuurlijke aangelegenheden, integrale beveiliging, juridische zaken, communicatie en control.
Directie Inlichtingen
De directie Inlichtingen verricht onderzoek, exploiteert informatie en mobiliseert derden om de democratische rechtsorde en de staatsveiligheid te beschermen, de veiligheid te bevorderen en een bijdrage te leveren aan de vorming van het buitenlands beleid van de Nederlandse overheid.
Directie Operatiën
De directie Operatiën voert operationele activiteiten uit ten behoeve van onderzoeken van de directie Inlichtingen. Daarnaast valt het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV) en de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) onder de verantwoordelijkheid van de directeur Operatiën.
Past ons werk bij jou?
Hieronder leggen we je een aantal scenario’s voor. Dit is niet exact wat je bij ons zult tegenkomen, maar het zijn vergelijkbare situaties en ze laten zien dat je met lastige dilemma’s te maken kunt krijgen. In werkelijkheid gaat het om beslissingen die je nooit in je eentje zult nemen
Scenario 1
Je werkt als audiobewerker en luistert een gesprek af tussen twee mensen waarin ze het hebben over hun plannen om een molotovcocktail naar een moskee te gooien. In dit gesprek hoor je hen ook spreken over de komst van ‘verse meiden uit Oekraïne’. Daaruit leid je af dat jouw targets zich blijkbaar óók bezighouden met mensensmokkel of moderne slavernij. Als je de informatie doorgeeft aan de politie betekent dat het einde van het onderzoek naar de aanslag op de moskee. Als je de informatie niet doorgeeft, worden Oekraïense vrouwen het slachtoffer. Kun je met zo’n dilemma omgaan?
Scenario 2
Je werkt als onderzoeker en je bent erachter gekomen dat een geradicaliseerde moslim van plan is om over een paar dagen met een busje in te rijden op de bezoekers van een druk bezocht popfestival. Hoewel alle instanties hard werken om deze aanslag te voorkomen, kan het natuurlijk zijn dat er toch iets plaatsvindt. Toevallig hoor je je buurmeisje zeggen dat ze van plan is om naar dit popfestival te gaan en dat ze zich er erg op verheugt. Omdat je niets over je werk mag zeggen, kun je haar niet waarschuwen. Kun je in zo’n geval je mond houden?
Scenario 3
Je bent aanwezig op een reünie van je oude middelbare school. Je oud-klasgenoten vertellen uitgebreid over hun carrières en het interessante werk dat ze doen. Jouw werk is nog tien keer interessanter, maar als jou gevraagd wordt wat je tegenwoordig doet, moet je een verhaal vertellen dat misschien niet helemaal waar is of proberen het zo snel mogelijk over iets anders te hebben. Met het risico dat je klasgenoten je in het beste geval een suffe ambtenaar vinden. Vind jij status belangrijk of is het voor jou voldoende om alleen met je collega’s over je werk te kunnen praten?
We doen het samen
Wij werken veel in teams. Elk team heeft een eigen aandachtsgebied, bijvoorbeeld terrorisme in een bepaald deel van de wereld. In zo'n team zitten onderzoekers, documentalisten, analisten, ICT'ers en mensen die bepaalde talen spreken.
Dat betekent dat je samenwerkt met een diverse groep collega's die elk vanuit hun eigen expertise iets bijdragen; mensen die jou inspireren en uitdagen.
'Vanaf het moment dat ik het pand binnenliep, voelde het als een warm bad waar iedereen met dezelfde passie, motivatie en vooral plezier aan het werk is.'
Wij zijn een hechte organisatie, met een sterke motivatie voor het werk dat we doen. We werken samen aan een gezamenlijk doel en (mede) daardoor is er sprake van een groot saamhorigheidsgevoel. Er is een zeer actieve personeelsvereniging, die verschillende activiteiten organiseert. Van kerstontbijt en kookclubs tot een pubquiz en van lezingen tot stedentrips.
'Er is veel ruimte voor eigen initiatief, innovatie en persoonlijke ontwikkeling.'
Jouw ontwikkeling
Behalve dat wij het belangrijk vinden dat je het beste uit jezelf kunt halen, hebben we ook te maken met snel veranderende omstandigheden en technologieën. Bij de AIVD is daarom veel ruimte om je te blijven ontwikkelen en passende opleidingen te volgen. Bovendien kun je binnen de organisatie verschillende kanten op of een overstap maken naar een ander, nieuw vakgebied.
https://www.aivd.nl/onderwerpen/werken-bij-de-aivd/solliciteren-bij-de-aivd